Fettuccine Boscaiola Pasta

Makaron drwala którego podstawą i tym samym głównym smakiem jest kiełbasa. Przedstawiony przeze mnie poniżej przepis nie różni się specjalnie od oryginału – używam w nim pieczarek których… nie ma na zdjęciu. Dlaczego? Ponieważ gdy przygotowuję Fettuccine Boscaiola Pasta dla siebie lub bliskich często pomijam pieczarki. To nie jest tak, że nie lubię tego warzywa. Jednak w mojej ocenie akurat w tym przepisie były one dodawane tylko jako wypełniacz, dodatkowa kaloria, a samo danie po prostu lepiej smakuje mi bez nich. Zachęcam do przetestowania obu wersji bo może w Twoim przypadku (Twoim smaku) jest zupełnie inaczej.

Składniki na makaron z włoską kiełbasą (Fettuccine Boscaiola Pasta)

Porcja dla dwóch osób wymaga przygotowania następujących składników:

  • włoska surowa kiełbasa (150-200g)
  • 300g makaronu jajecznego fettucine lub tagliatelle
  • czosnek (dwa ząbki)
  • pietruszka
  • pieczarki (150-200g)
  • 100g mascarpone
  • 15-20g Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
  • oliwa z oliwek Extra Virgin
  • sól (gruboziarnista)
  • pieprz (ziarna do zmielenia)

Przepis na makaron z włoską kiełbasą (Fettuccine Boscaiola Pasta)

Obieramy kiełbasy i rozdrabniamy ich mięso widelcem na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnie z pięcioma łyżkami oliwy z oliwek Extra Virgin. Na patelnie przerzucamy rozdrobnione mięso i ustawiamy średnią temperaturę. Po dwóch minutach dodajemy pieczarki. Całość co chwilę delikatnie mieszamy. Nasze mięso będzie się smażyć około 10 minut przechodzimy więc do makaronu.

Do garnka z 4-5 litrami gotującej się wody dodajemy 30g soli, mieszamy i wrzucamy makaron fettucine lub tagliatelle. Ustawiamy czas gotowania zgodny z tym na opakowaniu produktu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku oleju.

Łodygę pietruszki tniemy na drobne kawałki podobnie jak cięlibyśmy szczypiorek. Dodajemy do patelni przeciśnięty przez praskę czosnek i naszą pociętą pietruszkę.

Po minucie czy dwóch od czasu wrzucenia makaronu przelewamy chochelkę wody na patelnię z mięsem lub pół chochelki jeśli danie przygotowujemy z mięsem i pieczarkami. Całość mieszamy.

Gdy mięso i pieczarki są już wystarczająco podsmażone powinniśmy je delikatnie posolić i zmielić na patelnię odrobinę pieprzu. Warto doprawiać etapami po każdym z nich próbując, testując jak zmienił się smak tego co na danym etapie przygotowujemy.

Na patelnie przekładamy prosto z garnka ugotowany makaron. Redukujemy ogień i mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Na sam wierzch dodajemy dwie czubate łyżki mascarpone. Włączamy niską temperaturę pod patelnią i ponownie mieszamy ze sobą wszystkie elementy dania. Po przełożeniu porcji na talerze posypujemy je solidną ilością tartego sera Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Gotowe.

Krótka wersja przepisu na Fettuccine Boscaiola Pasta

Jest to zawsze prosta wersja służąca właściwie tylko jako przypominajka podczas gotowania.

  1. Rozdrabniamy mięso i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Ustawiamy średnią temperaturę,
  2. Wrzucamy do gotowania makaron fettucine lub tagliatelle i solimy wodę,
  3. Na patelnie dodajemy pieczarki. Całość łącznie będzie podsmażana 10 minut,
  4. Ścieramy do osobnego naczynia Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano lub Grana Padano i odstawiamy na bok,
  5. Tniemy łodygę pietruszki, przeciskamy czosnek i wrzucamy na patelnię,
  6. Po dwóch minutach na patelnię dodajemy pół chochelki wody z makaronu,
  7. Przyprawiamy pieprzem i solą,
  8. Przekładamy ugotowany makaron z garnka na patelnię i ściągamy z ognia (redukujemy temp.),
  9. Po chwili dodajemy mascarpone i mieszamy,
  10. Po wyłożeniu na talerze posypujemy startym serem.
Categories: Dania główne
KlasaGotowania

Written by:KlasaGotowania All posts by the author

Pasja do jedzenia przerodziła się w pasję do gotowania która oprócz smacznych potraw owocuje również artykułami na blogu KlasaGotowania.pl. Artykuły o składnikach niezbędnych do gotowania oraz przepisy na proste i smaczne potrawy kuchni całego Świata.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *