Dbanie o zdrowie to świadome wybieranie tego, co spożywamy. Niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz zachowaniu właściwej kondycji psychofizycznej pełnią witaminy, a także mikro- i makroelementy. Ich głównym źródłem są owoce oraz warzywa. Dlatego spożywanie świeżo wyciśniętych soków pozwoli dostarczyć wiele odżywczych składników. Warto w tym celu zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i akcesoria, które pozwolą na samodzielne przygotowanie napojów. Oprócz szklanych butelek, słoików oraz naczyń do ich przechowywania, podstawowym narzędziem podczas robienia soków są sokowniki. Dobrej jakości sokowniki pozwolą przygotować smaczny, zdrowy i pełnowartościowy napój w domowych warunkach. Wybór tego typu sprzętu nie może być przypadkowy, ponieważ, aby wytwarzać pyszne i pożywne soki, takie urządzenia muszą spełniać kilka wymagań. O czym warto pamiętać, zaopatrując się w nie, podpowiadamy poniżej.
Jaki powinien być sokownik?
Tego typu urządzenie powinno być wyprodukowane z wysokiej jakości tworzyw. Idealnie sprawdzą się modele wykonane ze stali nierdzewnej pokrytej dodatkowo warstwą antykorozyjną. Przykładem takiego sprzętu okazuje się sokownik parowy marki Karl Hausmann dostępny w ofercie sklepu internetowego Radochy Gospochy. Ten model sokownika parowego przeznaczony jest do wszystkich rodzajów kuchenek, a sposób jego użytkowania jest bardzo prosty. Wybierając sokownik, należy zwrócić uwagę nie tylko na jego jakość, aby był wytrzymały na rdzewienie, przebarwienia oraz na zarysowania i pęknięcia mogące powstać w wyniku obtłuczenia, lecz także na wielkość.
Warto zdecydować się na model, który zostanie dostosowany do indywidualnych potrzeb. Jeżeli wytwarzana ilość soków, konfitur będzie duża, wówczas trzeba wybrać sokownik o większej pojemności przykładowo do 8 czy 10 litrów. Natomiast, gdy porcje będą niewielkie, wtedy wystarczające okażą się mniejsze urządzenie, np. 4 l lub 5 l. Zwróć też uwagę na to, czy wybrany przez Ciebie sokownik można myć w zmywarce.
Jak działa sokownik parowy?
Szukając urządzenia do przygotowywania soków i konfitur, warto nie tylko wybrać sprzęt wysokiej klasy, lecz także zorientować się, jak on działa. Sokownik parowy to współcześnie najbardziej popularny sprzęt do wyrabiania soków. Urządzenie składa się z trzech części. W pierwszym naczyniu, na górze trzeba umieścić owoce lub warzywa, a do trzeciej na spodzie należy wlać wodę. W środkowym naczyniu natomiast wytwarza się sok.
Po umieszczeniu składników we wnętrzu urządzenia należy je postawić na kuchence. Dzięki podgrzewaniu się wody dochodzi do wytworzenia się pary, która za pomocą specjalnej rurki trafia do pierwszego pojemnika z warzywami lub z owocami. W efekcie tego następuje skraplanie się soku, który przez specjalne otwory trafia do odpowiedniego naczynia. Współczesne sokowniki zostały wyposażone w specjalne kraniki, pozwalające na wlanie soku do butelek, słoików lub szklanek. W celu doboru nowoczesnych i solidnych urządzeń warto zapoznać się z ofertą sklepu internetowego Radochy Gospochy, w którym znajdują się wysokiej klasy sokowniki.