Przepis na makaron z sosem pomidorowym i aromatycznym serem Ricotta, z dodatkiem Parmigiano Reggiano lub Grana Padano oraz świeżej bazylii. Jest to bardzo proste do wykonania danie pozbawione miejsc w którym niska znajomość gotowania może doprowadzić do potknięcia. Wystarczy zastosować odpowiednie składniki, proporcje i przede wszystkim spokojnie podejść do każdego etapu. W żadnym z nich nie musimy się śpieszyć. Kierujemy się banalną ale ważną zasadą: ugotowany makaron dodajemy do w pełni wykończonego sosu.
Składniki na makaron z sosem pomidorowym i serem Ricotta (Tomato and Ricotta Pasta)
Porcja dla dwóch osób wymaga przygotowania następujących składników:
- 300g makaronu Penne
- 1 cebula (najlepiej czerwona)
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- świeża bazylia
- 600g passaty pomidorowe
- 100g sera Ricotta
- 30-50g Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
- oliwa z oliwek Extra Virgin
- sól (gruboziarnista)
- pieprz (ziarna do zmielenia)
Przepis na makaron z sosem pomidorowym i serem Ricotta (Tomato and Ricotta Pasta)
Do dużej (głębokiej) patelni wlewamy około 4 stołowy łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin. Ustawiam temperaturę na średni poziom i delikatnie podsmażamy poszatkowaną na małe kawałki cebulę oraz opcjonalnie marchewkę pociętą w drobną kostkę przez około 7-10 minut. Co jakiś czas mieszamy/przewracamy aby nie przylegała do dna patelni. Opcjonalnie w ostatniej minucie podsmażania cebuli możemy dodać na patelnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Jest to odejście od oryginału ale nikt za to głowy nie utnie.
Gdy nasza cebula jest już gotowa dodajemy do niej 600g passaty pomidorowej (przecier ze świeżych pomidorów można kupić lub wykonać wcześniej samodzielnie). Passata powinna być gęsta. Sos będziemy gotować przez 12-15 minut na bardzo małym ogniu.
Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Zagotowujemy. Do garnka z gotującą się wodą dodajemy 30g soli gruboziarnistej (jedna stołowa łyżka) i mieszamy. Następnie dorzucamy 300g makaronu penne i ustawiamy timer na 11 minut (na opakowaniu każdego makaronu podany jest optymalny czas gotowania). Makaron przez pierwszą minutę gotowania można co jakiś czas przemieszać tak aby nie przywarł do dna. Makaron gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku oleju.
Po około dwóch minutach gotowania się penne przelewamy dwie chochelki wody z makaronu do odrębnej zimnej miseczki.
Czekamy na sos pomidorowy i makaron – jest to więc idealny czas na przygotowanie sera. Do kolejnej miski dodajemy 100g sera Riccota który następnie rozdrabiamy widelcem oraz starty Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Dodajemy odrobinę ponad pół chochelki z wcześniej przygotowanej i już lekko wystudzonej wody z makaronu (musi być wystudzona). Całość intensywnie mieszamy tak aby powstała kremowa konsystencja.
Na końcowym etapie sos pomidorowy doprawiamy pieprzem i solą – jeśli danie przygotowujemy pierwszy raz to tą czynność realizujemy etapami. Po każdym dodaniu soli czy pieprzu i solidnym przemieszaniu sprawdzamy jak zmienił się smak potrawy. Ściągamy na minutę patelnie z ognia. Chcemy aby sos osiągnął niższą temperaturę przed dodaniem przygotowanego „sosu serowego”. Dodajemy przygotowany wcześniej ser, całość mieszamy i ponownie uruchamiamy temperaturę.
Do gotowego sosu pomidorowego dodajemy ugotowany makaron. Wyłączamy temperaturę, dodajemy rozdzielaną w dłoniach bazylię (nie kroimy bazylii bo to nie deska ma ją czuć tylko potrawa) i całość przez krótką chwilę mieszamy. Gdy nasz makaron penne jest już idealnie wkomponowany w sos – danie jest gotowe.