Spaghetti alla puttanesca

Przepis na prosty i szybki makaron którego podstawą są pomidory, oliwki,  anchois oraz kapary. Będzie to skrócona wersja przepisu bez zbędnych komentarzy i uwag.  Całość przygotowania dania powinna zająć nie więcej niż 10 minut. Jest to danie które pierwszy zarejestrowany raz powstało właśnie na szybko, z potrzeby zaspokojenia głodu kilku młodych ludzi odwiedzających Włoską restauracje w godzinach gdy była już zamknięta. Jak zawsze przy daniach których sos oparty jest na pomidorach – bardzo duże znaczenie ma to jakiej jakości pomidory wykorzystamy.

Składniki na makaron Spaghetti alla puttanesca (dla 2-3 osób)

  • makaron spaghetti 300g (w tym przepisie możemy zastosować inny makaron jeśli nam bardziej odpowiada, oryginał opierał się jednak na spaghetti)
  • czosnek (dwa-trzy ząbki)
  • oliwki (najlepiej czarne i zielone)
  • pomidory w puszce, obrane, mogą być krojone (500g)
  • anchois (4-6 filecików w zależności od ich wielkości), najlepiej aby były w zalewie z oliwy
  • kapary, najlepiej aby były w soli
  • pietruszka
  • extra virgin olive oil
  • pieprz oraz sól

Przepis na Spaghetti alla puttanesca

Jeśli wykorzystujemy kapary które były w soli należy wypłukać ją pod zimną wodą, następnie przenieść kapary na ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru wody.

Łodygę pietruszki tniemy na drobne kawałeczki i zostawiamy na desce.

Na pierwszy palnik dajemy garnek z wodą (około 4l) i zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodamy do niej 30g soli, mieszamy. Następnie dodajemy makaron spaghetti i ustawiamy sugerowany na opakowaniu czas gotowania (zazwyczaj jest to 9 minut) od którego odejmiemy jedna minutę.

Na drugim palniku ustawiamy głęboką patelnię na którą nalewamy 3-4 łyżki oliwy. Uruchamiamy średnią moc. Kroimy anchois na mniejsze kawałki i dorzucamy je na rozgrzaną już patelnię. Po niecałej minucie sardele zaczną się delikatnie rozpływać tworząc z oliwą pewnego rodzaju maź, zmniejszą tym samym swój rozmiar. Dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Zaraz po tym możemy dorzucić już pozostałe składnik zaczynając od największych czyli oliwek.

Oliwki dodajemy na patelnie rozgniatając je w dłoni (nie kroimy, rozgniatamy). Jeśli z jakiegoś powodu nie lubimy brudzić dłoni możemy je po dodaniu na patelnie rozgnieść drewnianą łyżką. Dzięki temu puszczą sok, ale będą też łatwiejsze do nabierania z makaronem. Na patelnie przerzucamy kapary (jeśli były w soli powinny zostać wcześniej opłukane i osuszone) oraz przygotowaną wcześniej pociętą na drobne kawałeczki łodygę pietruszki. Całość przez chwilę taktujemy temperaturą równocześnie mieszając zawartość patelni. Dodajemy pieprz – na wyczucie tyle ile lubimy. Ostatni etap naszego sosu to dodanie do niego pomidorów. Całość powinna nam się ładnie połączyć w oczekiwaniu na makaron. Dodajemy odrobinę soli, mieszamy i testujemy doprawienie.

Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron i przez minutę dajemy mu dość na patelni. Gotowe.

Po przełożeniu na talerz danie możemy udekorować odrobiną natki pietruszki.

Categories: Dania główne
KlasaGotowania

Written by:KlasaGotowania All posts by the author

Pasja do jedzenia przerodziła się w pasję do gotowania która oprócz smacznych potraw owocuje również artykułami na blogu KlasaGotowania.pl. Artykuły o składnikach niezbędnych do gotowania oraz przepisy na proste i smaczne potrawy kuchni całego Świata.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *